De agenda van de raad
De agendacommissie, ook wel het ‘presidium’ genoemd, bereidt de agenda van de raad voor. Het presidium bestaat in Etten-Leur uit de 7 fractievoorzitters van de raad.
Voorbereiden van de agenda
Aan de hand van het college uitvoeringsprogramma stelt het presidium ook de lange termijnagenda van de gemeenteraad vast. Op de agenda staan naast raadsvergaderingen ook alle andere bijeenkomsten van de raad. Dit is bijvoorbeeld een raad op bezoek of een halfjaarlijks overleg met maatschappelijk partners over een specifiek onderwerp. Wanneer een raadslid iets in de agenda wil wijzigen is dit mogelijk. De wijziging wordt dan voorgesteld tijdens de raadsvergadering.
Agendapunten
Het presidium plaatst ook voorstellen op de agenda van de raad. Deze voorstellen kunnen afkomstig zijn van de raad zelf, van het college of zijn burgerinitiatieven. Die laatste komen minder vaak voor. Het presidium geeft aan of het voorstel eerst behandeld wordt in de raad debatteert of dat het direct naar de raad besluit kan. De gemeenteraad bepaalt na de raad luistert of er direct een besluit wordt genomen of dat pas in de volgende vergadering plaatsvindt.
Ingekomen stukken en schriftelijke mededelingen
Bij de raad ingekomen stukken, waaronder schriftelijke mededelingen van het college aan de raad, plaatst de griffie op een lijst en leggen ze voor aan het presidium. Dit kunnen brieven of e-mails zijn van inwoners, maar ook memo’s van het college gericht aan de gemeenteraad over onderwerpen waartoe de gemeenteraad bevoegd is. De raadsgriffier zorgt ervoor dat de lijst van ingekomen stukken aan de leden van de raad bekend wordt gemaakt. Alle ingekomen stukken zijn beschikbaar voor de raadsleden. Vervolgens stelt de raad deze lijst met ingekomen stukken vast.
Openbare kennisgeving en toegang tot stukken
De raadsvergaderingen en de bijeenkomsten van de raad staan aangekondigd op het raadsinformatiesysteem, in de Etten-Leurse Bode en op de sociale media kanalen. De bijbehorende agenda’s met stukken staan openbaar op het raadsinformatiesysteem en liggen ter inzage op het stadskantoor. Dit is niet het geval als een vergadering besloten is. Als er voor bepaalde stukken geheimhouding nodig is, zorgt de griffier ervoor dat de raadsleden de stukken kunnen inzien.