De raad op bezoek buitengebied
Laatst gewijzigd: 2025-01-07 15:55:40Op maandagavond 16 december 2024 stond de raad op bezoek in het teken van het buitengebied. Tijdens deze bijeenkomst werd besproken welke denkrichtingen overwogen kunnen worden wanneer het nu geldende bestemmingsplan Buitengebied wordt omgezet naar het Omgevingsplan. Uitgangspunt voor deze omzetting is beleidsneutraliteit, echter kleine aanpassingen die de raad wenst zouden mogelijk gelijk meegenomen kunnen worden in het voorstel aan de raad. Grotere aanpassingen zullen later separaat aan de raad worden voorgelegd.
In februari 2022 stelde de raad unaniem de partiële herziening van het bestemmingsplan Buitengebied vast. Hierbij werd afgesproken om de volgende onderwerpen op een later moment met elkaar te bediscussiëren. Deze onderwerpen waren:
- Teelt ondersteunende voorzieningen + agrarische ontwikkelingen algemeen Nevenactiviteiten bij agrarische bedrijven;
- Plattelandswoningen (afsplitsen bedrijfswoningen van agrarische bedrijven) wel/niet toestaan?;
- Mogelijkheden voor herinvulling vrijkomende agrarische bebouwing;
- Nieuwe huisvestingsvormen in het buitengebied;
- Ook omzetting naar burgerwoningen (o.a. sloop-bonusregeling) en Ruimte voor Ruimte.
De provincie licht het provinciaal beleid toe zoals dat vastgelegd is door Provinciale Staten in de Omgevingsverordening. Voor ontwikkelingen in het buitengebied gelden altijd de onderstaande basisprincipes en een ontwikkelingsrichting. Daarnaast gelden specifieke voorwaarden voor niet agrarische bedrijven, duurzame stedelijke ontwikkelingen, veehouderijen, Natuur Netwerk Brabant, etc.
Aan deze Omgevingsverordening liggen de volgende basisprincipes ten grondslag:
- Zorgplicht voor een goede omgevingskwaliteit;
- Zorgvuldig ruimtegebruik;
- Toepassen van de lagenbenadering (bodem en water sturend;
- Meerwaardecreatie.
Het gaat er met name om of een uitbreiding of een nieuwe functie past in de beoogde ontwikkelingsrichting van een gebied. Hierbij wordt gekeken naar de volgende zaken:
- Past de ontwikkeling in de omgeving? (Ook op basis van de door de gemeenteraad vastgestelde gemeentelijke Omgevingsvisie);
- Wat wil de gemeente laten landen en wat niet?;
- Welke effecten zijn er op een gezonde leefomgeving, mobiliteit, leefbaarheid en leegstand?;
- Hoe kan de omgevingskwaliteit versterkt worden?;
- Hoe is de sloop van leegstaand vastgoed geborgd à relatie met voorkomen van ondermijning?;
- Hoe bereik je meerwaarde (klimaat, sloop, energie, sociaal)?;
In de provinciale Omgevingsverordening zijn open normen opgenomen en gaat uit van de ‘ja mits’ benadering. Dit biedt mogelijkheden in de zoektocht naar het verbeteren van de omgevingskwaliteit. Het gaat altijd om een balans tussen beschermen en benutten waarbij juist ook de context van een ontwikkeling relevant is. Overleg voeren met de provincie in een vroegtijdig stadium is lonend.
De wijze waarop Etten-Leur tot zorgvuldige afwegingen komt in het buitengebied en in het bijzonder de regeling ‘Kwaliteitsverbetering landschap’ uitvoert, vindt de provincie een voorbeeld voor andere gemeenten. Er is geen sterke stad mogelijk zonder een sterk buitengebied. In het verleden werkte de provincie met strikte normen. Tegenwoordig met open normen die veel meer maatwerk mogelijk maken. De open normen vragen wel om het meer afwegen van alle in het gebied aanwezige belangen.