De raad tijdens een vergadeirng
Hoe werkt de gemeenteraad?

Hoe werkt een raadsvergadering?

De raadsvergadering is hét moment dat de hele gemeenteraad samenkomt. Tijdens de raadsvergadering neemt de raad alle besluiten. Alleen raadsleden mogen hieraan deelnemen. Raadsvergaderingen zijn altijd openbaar. Hier kan echter in speciale gevallen van worden afgeweken. Bijvoorbeeld wanneer er een nieuwe burgemeester wordt gekozen of wanneer de raad iets bespreekt wat gevoelig of vertrouwelijk is.

Opbouw
Een raadsvergadering heeft een vaste volgorde.

Opening
De voorzitter van de gemeenteraad opent de raadsvergadering.

Mededelingen van de voorzitter
De voorzitter vertelt wie er niet aanwezig zijn en in sommige gevallen kan er een urgente mededeling worden gedaan.

Ingekomen stukken
Alle brieven, rapporten of nota’s die vanuit inwoners, college of de burgemeester aan de gemeenteraad zijn gericht, worden vermeld bij de ingekomen stukken, tenzij de inhoud herleidbaar is tot een of meer andere individuele personen (niet zijnde de afzender).

Oordeelsvorming
Tijdens dit gedeelte van de vergadering gaan de raadsleden debatteren over de onderwerpen die op de agenda staan. Zij geven dan hun mening en reageren op elkaar. Daarna kunnen zij een besluit nemen.

Besluitvormend
In deze fase neemt de gemeenteraad uiteindelijk een besluit. Dit doen zij nadat alle benodigde informatie helder is.

Iedereen heeft een eigen rol binnen de raadsvergadering.

Voorzitter
De raadsvergadering wordt geleid door de voorzitter. Normaal gesproken is dit de burgemeester; deze maakt namelijk geen deel uit van de gemeenteraad. Wanneer de burgemeester er niet is of de vergadering niet wenst te leiden, dan wordt de vergadering geleid door de vice-voorzitter.

Griffier
De griffier doet de secretariële ondersteuning bij raadsvergaderingen. Hiertoe behoort het opstellen van de agenda, zorgen dat de juiste stukken aanwezig zijn en het maken van de notulen van de vergadering.